Altijd op de hoogte van het nieuws uit de regio

Deugt de PvdA wel?

0
14 februari

Dagblad Trouw bericht over afdelingen van de PvdA die met het oog op de raadsverkiezingen in maart hun naam hebben gewijzigd in allerlei fantasienamen zoals Progressief Vooruit, Pro6,  Progressief Akkoord en Nederweert Anders. Ze kiezen voor namen die niet in de buurt komen van de PvdA die in een vrije val is terecht gekomen en de lokale regenten geen zin hebben om meegetrokken te worden naar de bodem. De loyaliteit met de partij is geweldig maar als de  eigen baantjes in het lokale pluche dreigen eraan te gaan dan moet men de eer aan zichzelf houden om je eigen politieke loopbaan te redden.

Ze zullen het wel begrijpen op het hoofdbureau van de PvdA waar de brief nog ligt te smeulen van senator en partijprominent Marleen Barth die haar eigen besognes belangrijker vond dan het debat over de donorwet. Er komen verkiezingen aan en dan is zo’n incident in al een roerige tijd voor de PvdA, de kwestie Moorlag met zijn sociale werkplaats tegen afbraaklonen, ligt nog vers in het geheugen, de zoveelste misstap die door de kiezers niet zal worden begrepen. Dan veranderen we onze naam toch, riepen verscheidene sociaaldemocraten in hart en nieren.  Zij blijven stiekem lid van de PvdA dat wanneer het tij keert ze weer vrolijk doorkunnen onder de oude naam. Hoe heet dit gedag in het politieke wereldje? Opportunisme tot de derde graad?

Stel dat de club van Hans Heddes in Schagen zijn naam zou veranderen in Schagen Vooruit of de Lijst Heddes, wat zullen de kiezers dan denken? Dat Heddes opeens van zijn ‘geloof’ is gevallen en de PvdA heeft afgezworen? Als dit zo is, zal dan massaal op hem gestemd worden? We zijn toch niet van de ratten besnuffeld. Heddes verloochent zich niet. Gelukkig maar. De PvdA in Schagen blijft de PvdA heten ook in bange dagen. Natuurlijk is het afwachten hoeveel stemmen ze zal vergaren op 21 maart. Helaas staat het er niet goed voor. De peilingen zien er niet goed uit voor de sociaaldemocraten. Het zijn lokale verkiezingen maar we weten dat veel kiezers hun stem bepalen door landelijke sentimenten.

De PvdA-Schagen is gekomen met een degelijk verkiezingsprogramma dat een aantal waardevolle punten bevat. Ik noem er een paar: huizenbouw ook buiten de bebouwde kom toestaan, een fietspad aanleggen langs de N245 van Schagen naar Alkmaar, een fietspad aanleggen door de duinen van Sint Maartenszee naar Callantsoog en het opstellen van een dorpsontwikkelingsplan voor Schagerbrug. Interessant is het idee om een bolleneiland in zee aan te leggen met als bijvangst het massaal opwekken van windenergie. Dit als antwoord op het chronisch tekort aan bollengrond in Schagen. En uitdagend is de PvdA als ze zegt dat ze de sluitingstijd van de horeca wil terugbrengen naar twee uur ’s nachts. Jammer is het dat er geen toelichting staat over de noodzaak. Gaat het om een openbare orde probleem of wil de PvdA dat er minder alcohol geschonken wordt. Hoe dan ook, er is een revolutie nodig om de horeca zo ver te krijgen in Schagen.

Veel wensen zijn ook te lezen bij sommige andere partijen die meedoen aan de raadsverkiezingen. Dat is het probleem in Schagen. Het is allemaal een pot nat. Naar de verschillen moet je goed zoeken anders vind je ze niet. Maar dat bloembolleneiland op zee, doe er ook het kweken van zilte groente bij, de PvdA is hierin de enige die dat eiland voorstelt, als je van dromen houdt dan moet je op deze partij gaan stemmen.

De volgende keer is het CDA aan de beurt.  

Eugeen Hoekstra   

Wat is Afrit71 Schagen Vandaag Den Helder Vandaag Hollands Kroon Vandaag