Altijd op de hoogte van het nieuws uit de regio

Getijdenfabriek Tocardo toch failliet

0

Regio Den Oever - De Nederlandse ontwikkelaar van turbines voor getijdenenergie Tocardo International uit Den Oever die enkele dagen geleden nog uitstel van betaling heeft gekregen heeft het uiteindelijk toch niet gered.

Dinsdag 9 januari is het bedrijf door de Alkmaarse rechtbank failliet verklaard. Als curator is mr. A.M.H.J.L. Claus aangesteld. Het bedrijf aan de Sluiskolkkade bestond 10 jaar.

Tocardo ontwikkelt turbines die eb en vloed gebruiken voor de opwekking van elektriciteit. Het bedrijf uit het Noord-Hollandse Den Oever werd vooral bekend door vijf turbines in de Oosterscheldedam.

De ontwikkeling van de turbines kostte miljoenen, en leverde vooralsnog alleen verliezen op. Zelf stelde het bedrijf dat getijde-energie op het punt stond om door te breken, zoals windmolens in de jaren negentig.

Maar zakelijk kampte Tocardo met problemen. In 2016 stapte offshorebedrijf Huisman uit als grootaandeelhouder. De aandelen werden overgenomen door het Canadese Tribute Resources. Dat kondigde in augustus aan Tocardo volledig over te zullen nemen. Die transactie ketste echter af.

Bron: Eugeen Hoekstra

Wat is Afrit71 Schagen Vandaag Den Helder Vandaag Hollands Kroon Vandaag